Favoriet

Bedrijfsnieuws

AGCO, de ontwikkelingen

Het nieuws van de week, of misschien wel van het jaar. AGCO koopt de oogstdivisie van Lely. Het doel is volgens CEO Martin Richenhagen het concern sterker maken als full-liner. Lely is niet het eerste, en wellicht niet het laatste bedrijf dat wordt ingelijfd door het moederbedrijf van onder meer Fendt, Massey Ferguson en Valtra. Een overzicht van de ontwikkelingen.

China is booming. En dat weet AGCO ook. In 2010 begint AGCO met de bouw van een nieuwe fabriek in Changzhou. Met de investering is een slordige 100 miljoen dollar gemoeid, een bedrag dat verspreid over vijf jaren wordt besteed. In de nieuwe  fabriek worden kleine trekkers, motoren en andere machines voor de Chinese markt gemaakt. De capaciteit zal in het begin op 5.000 stuks zijn, uiteindelijk moeten dat er 20.000 zijn.

Fella

In 2010 neemt AGCO de tweede helft van de aandelen in het Italiaanse bedrijf Argo over. Argo, sinds 2004 moederbedrijf van Fella, was al voor de helft eigendom van AGCO en bouwde combines in onder meer de kleuren van Fend en Massey Ferguson. AGCO werd dus volledig eigenaar en kreeg daarmee ook Fella in handen.

In 2015  krijgt de Fella-fabriek in Feucht een nieuwe naam. Was het eerst nog Fella Feucht GmbH, eigenaar Agco heeft dat veranderd in Agco Feucht GmbH. De fabriek is sinds dat moment ook aangewezen als het centrum voor de groenvoeroogst binnen het concern. Het merk Fella blijft bestaan.

2014

In 2014 neemt AGCO het Amerikaanse Intersystems over. Het bedrijf maakt opslagsystemen voor graan. Volgens AGCO gaat Intersystems goed samen met het in 2011 overgenomen GSI, een bedrijf dat ook graanopslagsystemen ontwikkelt.

2015

In de zomer van 2015 maakt het landbouwconcern bekend dat het een drone op de markt gaat brengen. Niet hand in hand met een overname, maar in eigen beheer. De Solo Agco edition, een onbemand helikoptertje met vier rotoren, kan vliegen met windsnelheden tot veertig kilometer per uur en heeft een maximumsnelheid van bijna negentig in het uur.

Het najaar van 2015 is voor de Scandinavische coöperatie Lantmannen een roerige periode. In Denemarken, Noorwegen en Zweden verandert de import van de Agco-merken Valtra, Fendt en Massey Ferguson aanzienlijk. De coöperatie Lantmannen, met zijn hoofdvestiging in het Zweedse Stockholm, gaat naast Valtra ook de merken Fendt en Massey Ferguson in Zweden importeren.

Het zette Claas daarvoor aan de kant. Het contract met Claas liep nog tot 2018 en wordt niet verlengd. Lantmannen is eigendom van 29.000 Zweedse boeren en heeft 8.000 werknemers. Het bedrijf importeert al langer Valtra-trekkers en kan via de eigen dealerbedrijven nu dus ook Fendt-trekkers, -machines en -werktuigen aanbieden. Daarnaast zal de coöperatie vanaf 2016 ook de volledige productlijn van Massey Ferguson importeren. De machines worden echter niet via de eigen dealerbedrijven maar via de bestaande MF-dealers verkocht. De keuze voor Agco kent zijn prijs. Lantmannen verkocht al Valtra in Noorwegen en Denemarken, maar dat moet het bedrijf nu afstoten. Volgens de website traktor.no zal Eikmaskin in Noorwegen de verkopen van alle Agco-merken ter hand nemen. Agco geeft aan dat het in Denemarken Valtra zelf gaat verkopen.

2016

Nog meer nieuws uit Scandinavië. In het voorjaar van 2016 koopt AGCO de Deense Cimbria Holding voor 340 miljoen dollar, omgerekend 306 miljoen euro. Cimbria maakt vooral machines voor de opslag en verwerking van graan. Agco neemt Cimbria over van investeringsmaatschappij Silverfleet Capital. Naar verwachting ronden de bedrijven de overname in het derde kwartaal van dit jaar af. Cimbria maakt niet alleen kleine installaties, maar levert ook volledige graanverwerkende fabrieken af. Naar verwachting heeft het bedrijf dit jaar een omzet van 240 miljoen euro. Cimbria is vooral actief in West Europa, maar groeit graag in het oosten van Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Met de koop van Cimbria verstevigt AGCO haar positie in het graan andermaal.

Afrika

In Afrika zit AGCO ook niet stil. De verkoopregio’s worden geherstructureerd. Het continent valt niet langer onder Europa en het Midden-Oogsten maar onder Azië en het Pacifisch gebied. Daarmee geeft Agco aan dat het bedrijf graag wil uitbreiden in Afrika. De markten in Azie en het Pacifisch gebied lijken volgens AGCO sterk op Afrika als het gaat om de grootte van de bedrijven, de producten en de financieringspatronen. Daar komt nog bij dat de twee gebieden ook steeds vaker handel met elkaar doen. En om het regionale verkoopteam te ondersteunen opent Agco begin 2017 ook een nieuw kantoor in Johannesburg (Zuid-Afrika). Daarnaast gaat  het bedrijf rond diezelfde tijd een voorbeeldboerderij openen in het westen van Afrika. Al eerder zette Agco een dergelijk bedrijf in Zambia op. Nuradin Osman gaat het lokale Agco-team leiden. Het bedrijf zal zowel de trekkermerken Challenger, Fendt, Massey Ferguson, Valtra als GSI verkopen in Afrika.