APK voor trekkers vanaf mei 2018

Trekkers die harden kunnen rijden dan veertig kilometer per uur moeten vanaf 20 mei 2018 worden onderworpen aan een APK-keuring. Dat maakt minister Schultz vandaag bekend in een brief aan de tweede kamer. De reden voor de invoering is dat de trekkers volgens de minister steeds vaker worden gebruikt als vervanging van bedrijfswagens bij korte transportafstanden.

Als de trekkerkentekening werkelijkheid wordt, dan kan ook de apk voor landbouwvoertuigen worden ingevoerd. Zo luidt de redenatie. De APK-richtlijn valt nagenoeg geheel binnen de Europese APK-plicht. Alleen de keuringsfrequentie is iets aangepast. Dat is volgens Europese regels 4-2-2-2 en dat wordt tweejaarlijks 2-2-2-2.

Nederland is niet het eerste land met een APK-plicht. Schult schrijft in haar brief dat België, Estland, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Luxemburg, Malta, Polen, Slowakije en Zweden nu al een APK-plicht voor alle trekkers die harder kunnen dan 6 kilometer per uur hebben. In Luxemburg geldt de APK-plicht voor trekkers die sneller kunnen dan 25 km per uur. Van de overige landen is niet bekend of zij nu al een APK-plicht voor trekkers hebben.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
3 Reacties op APK voor trekkers vanaf mei 2018
 1. Avatar Marcel schreef:

  Het is weer heel simpel, het moet weer geld kosten, je zorgt er zelf wel voor dat de trekker in orde is, maar de regelzucht van de overheid is niet af te stoppen, ook al beloven ze al lang dat er minder regels zouden komen….?!

  • Avatar Herwaarden schreef:

   de enige trekkers en machines die geen kenteken krijgen ,zijn de voertuigen van de overheden zoals veeg en maaimachines. De lastenverzwaring is alleen voor boeren. Na de apk zal ook snel daarna wegenbelasting ingevoerd worden.

 2. Avatar Herwaarden schreef:

  Aaldrik reageert weer vanuit zijn eigen belang nog meer kosten voor boeren bah