Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Trekkerkenteken: “Geen uitzonderingen”

Alle trekkers met een minimale spoorbreedte van 130 centimeter en een minimale snelheid van zes kilometer per uur zijn per 1 januari 2017 kentekenplichtig. Dat schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. De regering blijft dus bij haar standpunt.

Alle trekkers met een minimale spoorbreedte van 130 centimeter en een minimale snelheid van zes kilometer per uur zijn per 1 januari 2017 kentekenplichtig. Dat schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. De regering blijft dus bij haar standpunt over kentekening.

Een uitzondering of een alternatief voor de voertuigen bijna nooit op de openbare weg komen is er niet. Op vragen van de CDA- en PvdA-fractie of een ééndagskenteken voor bijvoorbeeld de fruitteelt een alternatief is, antwoordde de minister dat dat alleen bedoeld is voor weging en onderzoek door de RDW.  Daar komt bij dat de ontheffing voor onbeladen voertuigen geldt, terwijl fruittreinen in de pluk vaak maximaal beladen zijn.

De ChristenUnie vroeg of de treinen dan mogelijk in de regeling voor voertuigen smaller dan 130 cm (zoals grasmaaiers) kunnen vallen, maar ook daarop antwoordde de minister dat het gaat om voertuigen met aanhanger en dat daarvoor geen uitzondering kan gelden. Smalspoortrekkers die niet op de openbare weg komen behoeven geen kenteken.