HWodKa werkt aan robot-carrier

Omdat trekkers en kiepers of een overlaadwagen te zwaar zijn en de grond er door deze machines tijdens de oogst teveel door belast wordt, zoekt een groep Hoeksche Waardse boeren verenigt in HWodKa, naar een oplossing. Het denkt na over een autonome carrier.

Volgens de leden van de Stichting de Hoeksche Waard op de Kaart (HWodKa), moet je zo weinig mogelijk dode kilo’s verplaatsen op het land. Het valt hen op dat de wagens ook opvallend veel onnodige bewegingen op het veld maken. Een lichte, geautomatiseerde overlaadwagen die het veld niet meer uitkomt kan de grond sparen.

Master/Slave

De carrier rijdt het geoogste gewas vanaf de oogstmachine naar de perceelrand. Daar gooit hij het product op een hoop, laadt het over in een kieper of via een overlaadstation in een vrachtwagen. De carrier heeft een kiepende bunker en volgt als een slaaf de oogstmachine tot hij vol is. Daar waar de machine moet lossen neemt een mens de bediening van de carrier over. De carrier kun je voorzien van luchtbanden of van rupsen.

Op de weg

Het idee van de leden van HWodKa beperkt zich niet tot de oogst. Je zou de carrier ook kunnen gebruiken om een pootcombinatie te vullen of bij het uitrijden van vaste mest. Ook zou je met de carriers op de weg kunnen rijden, waarbij alleen de eerste door een mens wordt bestuurd.

Subsidie

Vooralsnog is de carrier een idee. HWodKa wil het zo snel mogelijk realiseren en probeert er nu overheidsubsidie voor te krijgen.HWodka-Carrier-met-rooier-20160902

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!

Reacties zijn gesloten.