Oude trekkers in trek

Een toenemend aantal boeren in de Verenigde Staten verkiest een oude trekker boven een nieuwe. De investering is veel lager en de trekkers zijn eenvoudig zelf te onderhouden, schrijft de Minnesota Star Tribune.

Oudere trekkers uit de jaren zeventig en tachtig zijn erg in trek op boerenveilingen – en niet omdat ze antiek zijn. Greg Peterson, ook wel bekend als Machinery Pete, omschrijft trekkers uit die periode als bulletproof. “De trekkers draaien probleemloos 15.000 uur en als er iets kapotgaat, kun je het vaak zelf repareren.”

Zelfde vermogen, lagere prijs

Veilingbedrijf BigIron Auctions uit Nebraska verkocht vorig jaar maar liefst 27 John Deeres 4440, het model dat de Amerikaanse trekkerfabrikant van 1977 tot 1982 bouwde. Prijzen variëren van 18.000 tot 60.000 dollar voor een John Deere 4640 met nog geen 1.000 uur op de teller. Dat lijkt misschien veel geld, maar het is een schijntje vergeleken met een nieuwe trekker met hetzelfde vermogen.

Dat veel kopers de trekker ook als volwaardige trekker gaan gebruiken, blijkt uit het gegeven dat veel kopers hun aankoop uitrusten met een moderne gps-stuurautomaat. (Minnesota Star Tribune)

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
1 Reactie op Oude trekkers in trek
 1. Avatar JohnRambo schreef:

  In Amerika zijn er nu rechtszaken over het “Right to Repair Act”.
  Dat gaat er dus om of je je eigen trekker wel MAG repareren.
  Nieuwe trekkers zitten zo vol computers dat je er een laptop met de goede software voor nodig hebt, om alleen te kijken wat er kapot is.
  En de rechtszaken gaan er nu om of de eigenaar die software mag bezitten, en het onderhoud zelf mag doen, of niet.
  Het “Right to Repair Act” gaat niet alleen over landbouwmachines, maar ook over eigenlijk alle technische dingen van auto’s tot smartphones.
  In principe mag je een Apple IPhone niet naar een onafhankelijk iemand brengen die het repareert, maar moet een gecertificeerde werkplaats het doen.
  Zoek naar “Louis Rossman” of Right to Repair” op YouTube.