De broekriem aanhalen en roeien met de riemen die we hebben
Dit zijn twee bekende uitdrukkingen waarin het woord “riem” voorkomt.
Dit zijn twee bekende uitdrukkingen waarin het woord “riem” voorkomt.
In de bandenwereld kennen we het fenomeen “riem” ook, waarbij we een heel belangrijk deel van een radiale band bedoelen. Wij gebruiken dan meestal de term “gordel” voor dat deel van de band dat onder het loopvlak ligt en dat zorgt voor rijstabiliteit, vormvastheid en extra inrijdingsweerstand. Een gordel kan van staal zijn, of van polyester of nylon, en er zijn vele varianten in het aantal lagen, de breedte van het gordelpakket en de dikte van een gordeldraad. Iedere band heeft zijn eigen, optimale gordelspecificatie en dat heeft direct invloed op de prestaties van een band, dus een rechtstreeks effect op de gebruikskosten van een band.
Kijk bijvoorbeeld eens naar het slijtagegedrag van een tractorband. Waardoor wordt dat voornamelijk bepaald? De belangrijkste oorzaak van te snelle of onregelmatige slijtage van de nokken, is een te lage bandspanning voor de snelheid of belasting waarmee gereden wordt. Hoe lager de bandspanning, hoe groter de vervorming van de nokken in het contact met de weg. Die beweging in de nokken vertaalt zich in schrapen en slippen over het wegdek en dat zien we terug als slijtage aan de achterkant van de nok. Meestal zie je ook een typische hoog-laag slijtage van de nokken van de voorbanden bij vierwielaangedreven tractoren. Naast het verlies van draaiuren-rendement, lever je bij onregelmatige nokslijtage ook veel trekkracht en comfort in.
Wat kun je doen om de kans op onregelmatige slijtage te beperken? Als gebruiker moet je de belangrijkste oorzaken kennen én vermijden. Weet dus met welke bandspanning je moet werken om een band niet overmatig te laten vervormen en controleer regelmatig de wielstand. Als een wiel scheef staat, kan een band nooit recht afslijten. Maar vóórdat je aan het werk gaat, moet je weten of je wel de beste band voor het werk gekozen hebt. Kan mijn band überhaupt wel doen, wat ik van hem vraag? Als we inzoomen op het vervormen van de nokken, dan is er een verschil tussen vervorming door tractie of door hoge belasting op de weg. Bij tractie moet vooral de voet van de nok weerstand bieden tegen het achterover kantelen en bij het dragen van zware lasten moet de nok over zijn volledige lengte, breedte en hoogte voldoende robuustheid bieden. De gordel die net onder die nokken ligt, speelt daarbij een cruciale rol.
Die gordel is opgebouwd uit meerdere lagen berubberd koord. Als de grootste flexibiliteit in het contactvlak tussen band en bodem gevraagd wordt, is een gordel van nylon-, rayon- of polyesterkoord, meestal de beste keuze. De vervorming in de nokken volgt dan maximaal de vervorming van het karkas. Zolang de karkasvervorming binnen de draagvermogencapaciteit van de band blijft (bandenspanningstabel lezen!), is de vervorming van het loopvlak probleemloos. Als de kanteling van de nokken door hoge tractie zichtbare “stressmarkeringen” aan de basis geeft, of bij veelvuldig wegtransport met zware lasten, is een band met een staalgordel vaak een betere keuze. De stijvere staalgordel zorgt voor extra stevigheid onder de nokken en voorkomt teleurstellingen bij banden die het extra zwaar te verduren hebben. Banden die speciaal ontworpen zijn voor gebruik op de weg, zoals transportprofielbanden voor tractoren die bermonderhoud doen, of rijencultuurbanden die bij aardappel poten ingezet worden, hebben steeds vaker een staalgordel. Ook kom je bij brede aanhangwagenbanden (flotationbanden) die veel voor transport- of oogstwerk worden gebruikt al regelmatig een staalgordel tegen. Een band met staalgordel geeft doorgaans ook een rustiger rolgedrag en verlaagt de rolweerstand op de weg.
Radiaalbanden zijn altijd uitgevoerd met een gordel. Diagonaalbanden met een gordel, zogenaamde bias-belted banden, zijn zeldzaam. Die kom je soms tegen als bosbouwband om extra bescherming tegen inrijdingen te geven. Over het algemeen zijn radiaalbanden met een textielgordel goed bestand tegen inrijdingen, maar voor nog betere weerstand kan ook bij werken in ruw terrein een band met staalgordel voordeliger zijn. Stilstand, onregelmatige slijtage of te veel rolweerstand leiden tot hogere kosten per draaiuur. Kies daarom de juiste band voor het juiste werk en pomp de bandspanning die hoort bij de belasting en rijsnelheid. Bandenmerken bieden vaak meerdere typen profielen en karkassterktes per bandmaat en soms is er ook keuze tussen een staalgordel of texielgordel. Je hoeft dus niet altijd te roeien met de riemen die je hebt, maar je kunt zelf je riemen kiezen. En bij de juiste keuze hoef je daarna de broekriem niet meer zo strak aan te halen. Meer weten over bandconstructies en banden met een staalgordel? Vul dan het onderstaande contactformulier in, Bohnenkamp Benelux zal dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
"*" geeft vereiste velden aan