Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Vergeleken met de ZM2 aardappelrooier zijn de grootste veranderingen aan de Tapir 2 te vinden in de aansturing, de motor, de loofklapper en de rooibek.

  • Tapir 2 volgt ZM2 op
  • Een canbus systeem stuurt de machine aan
  • De Tapir 2 kost ongeveer 250.000 euro

De hele aardappelrooier wordt via het can-bus systeem aangestuurd. De software daarvan maakte Agrifac in eigen beheer zodat de fabrikant de machine gemakkelijk aan de eisen van de klanten kan aanpassen. Alle relevante informatie is van één scherm af te lezen. Ook aansturen en wijzigen kan met ditzelfde scherm, alle reinigingselementen zijn traploos instelbaar via de terminal.
De motor is nu een Deutz V6 die 1.300 toeren draait en 270 kW (367 pk) levert. Een loopwiel tussen de klapper en rooischaren bepaald de diepte van de klapper en rooischaren zonder diabolen.
Verder zijn de technische kenmerken van ZM2 behouden. Zo meent de fabrikant dat de doorstroming van het product in de aardappelrooier optimaal is. Nergens zijn er vernauwingen. De cabine is nog steeds verplaatsbaar en kan zichzelf net als de rest van de machine vlakstellen op bergachtig terrein.

Loonbedrijf van Dun uit Espel heeft een van de eerste Tapir 2 machines in gebruik. Van Dun heeft de machine aan de voorkant voorzien van een klepelbak, voor de rooischaren zit een afslagapparaat met twee schijven. Na de rooischaren zit boven de graafmat een haspel die kluiten moet breken. Na de graafmat zit in boven de midden riem een rubberflap die ervoor zorgt dat er geen grond en product boven de riem ligt om de zeef capaciteit te vergroten. De 650 liter dieseltank hangt aan de rechterkant van de cabine en is goed toegankelijk. Dagelijks onderhoud bij de motor is minder toegankelijk, daarvoor moet je op de machine klimmen, maar er is geen ladder of rek. De rooimachine heeft voor twee wielen met 270/95 R36 banden, achter zijn van links naar rechts drie verschillende bandenmaten gemonteerd, te weten 750/65 R26, 620/75 R26 en 270/95 R36. In de velg van de twee breedste banden zijn ringen aangebracht ter versteviging.

Voor ongeveer 250.000 euro is de Tapir 2 te koop. Naast de zelfrijdende Tapir 2, die standaard 1.50 m breed is, maakt Agrifac ook een 4 rijige rooimachine; de Raptor 4.
Kijk voor meer nieuws op: www.mechaman.nl

Gerelateerde artikelen