Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

  • 52,8 kuub inhoud
  • 37,5 ton korrelmais
  • Loshoogte 4 meter

Eén van de grootste vijzelwagens is de Balzer 2000 op deze foto. Die heeft (bepaald geen logica t.o.v. de type-aanduiding) een inhoud van 1500 bushel, oftewel 52,8 kuub oftewel 37,5 ton korrelmais. De drie-asser staat op banden 30,5×32 en heeft 900/60R32 als optie. De loshoogte op de standaard banden is 4 meter en de doorsnede van de lospijp is 24 inch (ruim 60 cm).

De oogst van korrelmais begint  in de VS in de Staten Illinois, Iowa en Missouri (the cornbelt) normaal zp rond half september. Dit jaar wordt dat als gevolg van overvloedige regenval in het voorjaar (laat zaaien) en een relatief koude zomer al gauw begin oktober. Op de Farm Progress Show vorige week werd er desondanks geoogst om de demonstraties door te laten gaan.
Een bijzondere indruk bij deze corn-harvest maken de grote overlaadwagens die naast de maaidorser komen rijden op het moment dat deze wel lossen. In het recente verleden waren dat meestal vrachtwagens. Die worden nu om bodemverdichting tegen te gaan echter toenemend gemeden op de percelen en blijven op het kavelpad of op de gravel-road. De vijzelwagen pendelt daartussen en heeft bij voorkeur een inhoud die past bij de vrachtwagen. De opleggers van de trucks zitten rond de 25 ton laadvermogen. Dat komt overeen met 1000 bushel (een inhoudsmaat van 35,2 liter = 25 kg korrelmais). 
update 10-9: De grote 3-assige graan-overslagwagen van Balzer blijkt dankzij de extra hoge opzetrand toch een inhoud te hebben van 2000 bushel, oftewel 50 ton korrelmais.

Gerelateerde artikelen