Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

De landbouwmachine industrie in Duitsland is vorig jaar met 25 procent gekrompen tot 5,64 miljard euro. Hiermee is een einde gekomen aan de groeiperiode die in 2004 begon.
Tot 2008 werd maar liefst tweederde meer verkocht, bericht de Duitse brancheorganisatie VDMA.

Rusland niet langer grote exportmarkt
De krimp is vooral te wijten aan de Oost-Europese markt waar, gedurende 2009, zo’n 60 procent minder machines werden verkocht. Sinds 2008 was Rusland, na Frankrijk, de op één na grootste exportmarkt voor Duitsland maar zakt nu weer terug naar een zesde plaats. Ook in andere landen in Centraal en Oost Europa was men terughoudend. Alleen in Roemenië werd, dankzij Europese subsidies, meer geïnvesteerd. In West-Europa bleef de markt nagenoeg gelijk. Na een succesvolle eerste helft werd in de tweede helft van 2009 minder verkocht.  

Verkoop trekkers stabiel
De markt voor trekkers daalde in Duitsland gedurende 2009 met 12 procent tot 4,01 miljard euro. Hiervan komt 1,72 miljard uit eigen productie. Dankzij een verhoging in de verkoop van compact trekkers zakte de verkoop ‘maar’ met 6 procent tot 29.465 verkochte trekkers. Doordat grote akkerbouwbedrijven veelal trekkers kopen met een vermogen van boven de 200 pk steeg het gemiddelde iets tot 127 pk. Door de slechtte melkprijs hielden melkveehouders zich rustig en investeerde weinig in zowel trekkers als machines. De markt voor akkerbouw machines bleef gelijk.

Verkoop in Oost Europa stijgt
VDMA verwacht dat de verkoop in Oost Europa weer zal stijgen. Toch zal het zeker niet het niveau van 2008 halen. Verwacht wordt dat de Duitse markt stabiel blijft. Boeren investeren momenteel meer in bio-energie zoals biogasinstallaties. Verwacht wordt dat, door de licht stijgende melkprijs en continue uitbreidende akkerbouwbedrijven, er wel geïnvesteerd zal worden in nieuwe machines.