Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Henry George Parnell, net afgestudeerd aan de Coventry University in Engeland, tekende in acht maanden tijd de combine van de toekomst. De gigantische machine draagt de naam Combine 2030.

De achtwielige machine in Massey Ferguson-kleuren is vooral lang, bijna 12 meter. Achter het knikpunt is een graantank van 18.000 liter te vinden. Die tank kan hydraulisch een meter naar de zijkant uitschuiven. Zo krijgt hij een inhoud van 24.000 liter.
Verder heeft de machine een motor die 522 kW (700 pk) levert. Die drijft via een generator acht elektrische wielmotoren aan.
110 ton per uur
Ook het dorssysteem van deze futuristische maaidorser wordt elektrisch aangedreven. Daardoor neemt het aantal draaiende delen flink af, wat uiteindelijk ook de onderhoudskosten laat dalen. Het dorsoppervlakte van de machine is 11,4 m2. Met een 60 voets maaibord moet dat een gemiddelde dorscapaciteit van 110 ton per uur opleveren.
22 ton
Het gevaarte weegt 22 ton, mocht het ooit tot een productiemodel komen. Zover is het nog lang niet, want volgens Massey Ferguson is het model ‘niet meer dan een toekomstbeeld’.

Gerelateerde artikelen