Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Het eerste publieke vulpunt voor waterstof in Nederland is gisteren geopend bij een tankstation op het industrieterrein Kleefsewaard in Arnhem. Waterstof dat via brandstofcellen elektriciteit opwekt (New Holland past het toe in haar NH2), geldt als meest duurzame en schoonste bron van energie.
De waterstof wordt in Arnhem ter plaatse ‘gefabriceerd’ via elektrolyse van water: een elektrische stroom scheidt het water in zuurstof (O2) en waterstof (H2). De waterstof komt bij het vullen onder hoge druk in een tank op het voertuig en dient vervolgens als energiebron voor de brandstofcellen. Die maken er samen met de zuurstof uit de lucht weer water van, waarbij elektriciteit vrijkomt. De elektriciteit voedt op haar beurt één of meerdere elektromotoren.
De voertuigen die vanaf nu op de Kleefsewaard gaan tanken zijn een stadsbus, een kleine vrachtwagen en een bestelauto (beide voor distributietaken). Ook rijdt er rond Arnhem al één personenauto (van een particulier) die met hulp van de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) is omgebouwd voor waterstof. Pompstationhouder Van Steijn, de gemeente en de provincie Gelderland verwachten dat het aantal voertuigen op waterstof in de regio Arnhem nu snel toe zal nemen.

Gerelateerde artikelen