Na Kubota en CNH is nu ook het Chinese Chery Heavy Industry in de race om Kverneland te kopen. Het bedrijf biedt hetzelfde als CNH: 9,5 Noorse kroon per aandeel. Dat is gelijk aan ongeveer 187,5 miljoen euro voor het hele bedrijf.

In de brief die Kverneland van Chery kreeg zegt het bedrijf langer nodig te hebben om het bod definitief te maken dan CNH. De directie wil de fabrieken van Kverneland eerst nog bezoeken. CNH wil het bod op 22 december definitief maken. De raad van bestuur van Kverneland heeft het bod van Chery nog niet in overweging genomen, zo laat het weten.

Chery Heavy Industry is in 2010 opgericht en bouwt onder meer rupskranen, heftrucks, hijsboten, trekkers en maaidorsers. Het bedrijf heeft haar hoofdvestiging in het Chinese Wuhu. Daar, en in Nanling en Kaifeng zijn ook de drie fabrieken van Chery te vinden.

Opmerkelijk: op de eigen website zegt het bedrijf als doel te hebben dat het in 2020 een wereldberoemde machinebouwer is. Alleen al door aan te geven dat het Kverneland wil kopen, lijkt een eerste stap daartoe gezet.