Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Het schoonmaken van ventilatiekanalen in de aardappelbewaring is een arbeidsintensieve en vervelende klus. De tunnelmol, een speciale robot van Bram Wijnen, maakt dit werk een stuk gemakkelijker.

Wijnen werkte twee jaar lang aan de radiografisch bestuurbare robot. De driewielige stofzuiger rijdt door het ventilatiekanaal en zuigt alle grond op. Hiervoor hoeft maar één rooster uit de vloer te worden gelicht. Bij het terugplaatsen van de roosters komen ze namelijk vaak ongelijk te liggen. Dit geeft vervolgens weer problemen bij het opscheppen van de aardappelen of uien.

Wijnen woont zelf in Reusel (Noord-Brabant) en maakte inmiddels al zo’n tien schuren schoon met zijn machine. “Wanneer de grond los is zuigt deze gemakkelijk op”, verteld hij. “Maar, zodra de grond nat is geworden, en hard opgedroogd, heeft de ‘stofzuiger’ meer moeite om alles op te zuigen. Een schuif is geen optie omdat dit te zwaar voor de machine wordt. Aan een speciale frees werk ik nog.”

De robot heeft een maximale zuigcapaciteit van 4000 m³ per uur. Hiermee kan alle grond en ander materiaal probleemloos worden opgezogen. De grond wordt vervolgens in een tank geblazen, die bovengronds staat. Een groot voordeel is dat je met het zuigsysteem ook geen last van stof hebt.

Wijnen: “Hier wordt geëxperimenteerd met het vullen van de kanalen met water, om te kunnen ventileren met een hoge luchtvochtigheid, voor het afleveren van de aardappelen. De kanalen moeten dan goed schoon zijn. Door ze regelmatig schoon te maken is de klus relatief gemakkelijk te klaren.”

Wijnen verhuurd de machine alleen inclusief bediening, en rekent hiervoor een uurtarief, omdat het reinigen van zeer vuile kanalen erg tijdrovend kan zijn.

Gerelateerde artikelen