Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bedrijven

Fiat Industrial zet overname CNH door

Fiat Industrial heeft haar bod op de CNH-aandelen die het nog niet in handen heeft verhoogd. Het bedrijf wil dolgraag met CNH opgaan in een nieuwe onderneming.

Fiat Industrial is al voor 88 procent eigenaar van de aandelen van landbouw- en bouwmachinefabrikant CNH, het moederbedrijf van Case IH, New Holland, Kobelco en Steyr. De overige 12 procent is in handen van kleinere aandeelhouders. In totaal heeft het bedrijf daar 1,6 miljard dollar voor over. Dat zou als dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd worden, terwijl zij ook aandelen in het nieuw te vormen bedrijf krijgen. Het nieuwe bod is 288 miljoen dollar hoger dan het eerste bod. Dat voorstel werd door een commissie van CNH afgewezen.

‘We kunnen niet meer bieden’

Fiat Industrial zichzelf samenvoegen met CNH en dat nieuwe bedrijf op de Italiaanse en New Yorkse aandelenbeurs laten noteren. Het nieuwe bedijf zou meer investeerders moeten aantrekken, menen de topmannen van Fiat Industrial.
Fiat Industrial is onder meer eigenaar van vrachtwagenbouwer Iveco. Volgens voorzitter Sergio Marchionne is dit nieuwe bod ook meteen het laatste bod. “We kunnen niet meer bieden”, laat hij in een persbericht weten. CNH mag tot 21 november reageren. Wijst CNH ook dit bod af, dan gaat Marchionne toch door met de vorming van het nieuwe bedrijf.

Minstens 95 procent

Hoewel Fiat Industrial het grootste deel van de CNH-aandelen in bezit heeft, mag het de overige aandeelhouders niet zo maar aan de kant zetten. Daarvoor moet het namelijk minimaal 95 procent van de aandelen in bezit hebben.