Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Eerste wasplaats voor landbouwspuitmachine

Op 10 juni wordt in Dreischor (Zeeland) de eerste wasplaats voor het uitwendig reinigen van landbouwspuitmachines geopend. Met eenvoudige middelen en een investering van 3000 euro is de wasplaats volgens DLV Plant op elk akkerbouwbedrijf aan te leggen.

In Dreischor (Zeeland) wordt op 10 juni de eerste wasplaats voor het uitwendig reinigen van landbouwspuitmachines geopend. Met eenvoudige middelen en een investering van 3000 euro is de wasplaats volgens DLV Plant op elk akkerbouwbedrijf aan te leggen. “De wasplaats verenigt de praktische zaken van het schoonmaken van spuitmachines”, vertelt Cor Van Oers van DLV Plant. Veel boeren maken hun spuitmachines schoon op het land. “Dat mag natuurlijk, maar het probleem is dan dat de boer in de bagger staat. Bovendien is elektriciteit vaak niet beschikbaar.” Met de wasplaats heeft DLV Plant naar eigen zeggen geprobeerd de situatie op het land te simuleren, zonder de nadelige aspecten. Het feit dat de wasplaats maar twee keer paar jaar gebruikt mag worden, uitsluitend voor het reinigen van spuitmachines, en er volgens Van Oers niet meerdere boeren gebruik van mogen maken, beschouwt hij niet als nadelig. “Met de investering ben je in één keer klaar en een aannemer legt alles aan”, beargumenteert Van Oers.

Maximaal twee keer per jaar

De wasplaats mag maximaal twee keer per jaar gebruikt worden om de landbouwspuitmachine aan de buitenkant schoon te maken. Het reinigen op de wasplaats voorkomt dat gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen. Op welke manier gecontroleerd wordt of boeren daadwerkelijk maar twee keer per jaar gebruik maken van de wasplaats is niet bekend.

Gerelateerde artikelen