Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

AOC’s verwachten toeloop voor trekkercertificaat

De ministerraad heeft ingestemd met de invoering van het trekkerrijbewijs voor land- en bosbouwtractoren per 1 januari 2015. Het nieuwe rijbewijs, te behalen vanaf zestien jaar, is nodig als de bestuurder met de trekker de openbare weg op gaat en niet in het bezit is van een B-rijbewijs.

De ministerraad heeft ingestemd met de invoering van het trekkerrijbewijs voor land- en bosbouwtractoren per 1 januari 2015. Het nieuwe rijbewijs, te behalen vanaf zestien jaar, is nodig als de bestuurder met de trekker de openbare weg op  gaat en niet in het bezit is van een B-rijbewijs.

Tot 1 januari 2015 kunnen deelnemers bij de AOC’ terecht voor het behalen van het trekkercertificaat. Studenten die voor die tijd het trekkercertificaat halen, mogen dit inwisselen voor het nieuwe T-rijbewijs. Daarbij is het afleggen van een nieuw examen niet nodig. De AOC Raad verwacht komend half jaar een toeloop op de scholen om nog snel het goedkopere trekkercertificaat te halen.

Zowel het oefenen voor als het afnemen van het theoretisch examen voor het trekkercertificaat hebben de AOC’s collectief digitaal georganiseerd via Toetsplaza. Afgelopen jaar werden ruim 5.500 digitale (oefen)toetsen gemaakt.

Op school

Het T-rijbewijs draagt bij aan een verbetering van de verkeersveiligheid en een beter imago van het landbouwverkeer. Het sluit meer aan bij de overige rijbewijzen. Dat zegt het de AOC Raad op haar website.  Dat betekent ook dat hiervoor dezelfde eisen gaan gelden. Bijvoorbeeld voor de te rijden examenroutes en voor de certificering van rijinstructeurs en examinatoren. Het blijft mogelijk om op school voor het T-rijbewijs opgeleid te worden. AOC’s hebben hiervoor voldoende expertise in huis, daarbij wordt er speciaal voor docenten van de AOC’s een apart traject ontworpen om erkend rijinstructeur te worden.

Gerelateerde artikelen