Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Volume EU-markt landbouwmachines nog steeds goed

De fabrikanten van landbouwmachines en trekkers in Europa kunnen nog steeds rekenen op een krachtige binnenlandse markt. CEMA, de Europese overkoepelende organisatie voor de landbouwmachine-industrie, verwacht een totale marktvolume van 24,8 miljard euro in de Europese Unie.

Als de verwachting van de CEMA klopt, dan zou dat maar vier procentpunt lager zijn dan het recordbedrag van 2012. “De twee grootste markten, Frankrijk en Duitsland, spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de Europese markt”, zegt Ulrich Adam, secretaris-generaal van CEMA. “We verwachten dat het aandeel van deze twee landen in de totale EU-markt dit jaar stijgt naar 44 procent van het totaal. Vorig jaar was dat 42.”

Slecht voorjaar voor Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk, de derde grootste markt in de EU, heeft het ongunstige weer van afgelopen voorjaar  een spoor nagelaten. Of dat in Duitsland en Frankrijk ook van invloed is op de stemming van de boeren, moet nog blijken. In het Verenigd Koninkrijk daalde in de eerste vijf maanden de registraties van nieuwe trekkers met 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Verkoopcijfers voor oogstmachines zijn ook aanzienlijk gedaald.

Op de vierde grootste markt, Italië, waren de investeringen in 2012 onder het gemiddelde van de jaren ervoor . Sterker, vorig jaar daalde de markt tot een historisch dieptepunt van minder dan 2 miljard euro omzet. Dat is vooral te wijten aan een gebrek aan liquiditeit en onvoldoende financieringsmogelijkheden. Het dieptepunt lijkt te zijn bereikt. De registraties van nieuwe trekkers is in 2013 nog niet gedaald en de verkoopcijfers van maaidorsers zijn gestegen.

20120829_deutz-fahr_440hp