Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Plasticlegger wint aanmoedigingsprijs

Plantenteler Pieter Verschure uit Aarle-Rixtel heeft 2.500 euro gewonnen is voor een vinding waarmee je biologische afbreekbare plastic kunt leggen. De prijs is toegekend door het Innovatiefonds voor telers dat vernieuwende ideeën binnen de akker- en tuinbouw wil stimuleren.

Verschure teelt op zijn bedrijf Croyse Loop perkplanten onder glas, maar ook 40 hectare bolchrysanten in de vollegrond. De teler wilde die milieuvriendelijker telen. Daarom bedacht hij de plasticlegger.

Hij liet zich daarbij inspireren door de aardbeienteelt waar al langer gebruik wordt gemaakt van afbreekbaar plastic op basis van zetmeel. Met monteurs van Abemec ontwikkelde hij een getrokken combinatie met een lengte van zes meter lang. De machine bestaat uit een rotorkopeg, een slangenhaspel voor bewatering, een egalisatiebord, een gatenboor en de uiteindelijke plasticlegger.

Het 2,14 m brede plastic werkt isolerend. De grond eronder is tot vijf graden warmer.  “Bij die warmte en bij voldoende vocht gedijen de planten goed”, aldus Verschure. Het water- en kunstmestgebruik daalde met 35 procent en ook de onkruiddruk is lager.

Het plastic is biologisch afbreekbaar zodat Verschure de resten kan onderploegen. Zowel de teler als het Innovatiefonds zijn ervan overtuigd dat deze vinding ook voor vele andere gewassen meerwaarde kan hebben.

Gerelateerde artikelen