Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Viercilinder is zuiniger

Boeren en loonwerkers die relatief licht werk doen met hun trekker, kunnen beter een viercilinder kopen dan een even sterke zescilinder. Dat blijkt uit een brandstofdubbeltest die LandbouwMechanisatie heeft uitgevoerd.

LandbouwMechanisatie zette een New Holland T6.140-viercilinder en een nagenoeg even sterke T6.155-zescilinder aan de vermogensrem en maten het verbruik bij 40 en 70 procent belasting.

Bij een deellast van 40 procent is de viercilinder tot 1.800 toeren zuiniger dan de zescilinder. Bij hogere toerentallen gebruikt de zescilinder minder brandstof. Maar erg relevant is dat laatste niet – wie gaat nu een lichte klus met heel veel toeren doen? Bij een deellast van 70 procent is de viercilinder over het hele toerenbereik zuiniger.

Tot het gaatje

Achtergrond voor de dubbeltest is dat LandbouwMechanisatie bij de trekkertesten altijd het verbruik bij vol vermogen test. Maar een trekker hoeft in de praktijk vaak lang niet altijd tot het gaatje te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het werk voor een kunstmeststrooier of een spuitmachine.