Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Helaas moeten we ieder jaar weer constateren dat een ongeval in de landbouw snel gebeurd is. Vaak met een goede afloop, in een enkele gevallen met ernstig lichamelijk letsel soms met de dood tot gevolg. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren”, vragen we ons dan af.

Een antwoord hierop is niet simpel te geven. Als het al te geven is. Iedereen die met machines werkt weet hoe gevaarlijk ze kunnen zijn. Ook weten we wat de gevolgen kunnen zijn van een moment van onoplettendheid of onvoorzichtigheid. In gebruikershandleidingen wordt indringend de aandacht gevestigd op de veiligheidsvoorzieningen van een machine. Tijdens gebruikerstrainingen wordt er veel aandacht aan gegeven. Toch zien we maar al te vaak in het veld dat chauffeurs deze veiligheidswaarschuwingen naast zich neerleggen. Waarom?

Is het haast, gewenning, gewoonte, werkdruk, ….? Wie het weet mag het zeggen.
Hoewel het kinderachtig klinkt kunnen we het niet voldoende benadrukken:’als je aan een machine werkt, van welk formaat ook, zorg dat deze niet nog in beweging is of onbedoeld in beweging kan treden’. Voor elektrisch gereedschap geldt ‘Stekker uit het stopcontact!’, voor een door een motor aangedreven machine ‘Motor uit en sleutel uit het contact!’
Zeg niet te snel; ‘Mij overkomt dat niet, ik heb voldoende ervaring met deze machine, ik weet wat ik doe’. Door overschatting gebeuren de vreselijkste ongelukken. Ook dit jaar weer.

Gerelateerde artikelen