Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

‘Rol van de boer niet overbodig door robots’

Robots en computers kunnen over twintig jaar tot de helft van de banen vervangen. Dat meldt de Belgische krant De Standaard op basis van een rapport van ING België. Ook in de agrarische sector neemt het aantal banen af. ‘Maar het is niet realistisch om te zeggen dat de rol van de boer compleet overbodig wordt’, zegt brancheorganisatie CEMA.

Robots en computers kunnen over twintig jaar tot de helft van de banen vervangen. Dat meldt de Belgische krant De Standaard op basis van een rapport van ING België. Het zou daarbij vooral gaan om laag- of gemiddeld geschoolde banen met veel routinetaken.

35 procent van de Belgen heeft een baan waarvan de kans groter is dan 70 procent dat het geautomatiseerd wordt. Ook veel banen in de landbouw zouden vervangbaar zijn door een robot: liefst 89 procent volgens het ING-rapport. Nieuwe technieken, zelflerende software en robots zouden steeds meer taken van de mens overnemen, zo wordt voorspeld. Managers (13 procent) en intellectuele, wetenschappelijke en artistieke beroepen (14 procent) – beroepen met een eerder hoge scholingsgraad – hoeven zich het minst zorgen te maken.

Precisielandbouw

De kans bestaat dat net als in België ook in de rest van Europa het aantal banen in de landbouw snel gaat afnemen. Brancheorganisatie CEMA reageert desgevraagd: ‘Het is een feit dat in de afgelopen decennia het aantal banen in de agrarische sector afneemt. In Frankrijk bijvoorbeeld, daar is de werkgelegenheid in de landbouw in vergelijking met de totale werkgelegenheid in vijftig jaar afgenomen van 32 naar 3 procent.’ De CEMA wijdt de afname van het aantal banen aan de steeds verder ontwikkelde machines.

Ook geavanceerde software, sensoren en gps-technieken kunnen volgens de CEMA een daling in de werkgelegenheid teweegbrengen. ‘Maar het is niet realistisch om te zeggen dat de rol van de boer compleet overbodig wordt.’ In de fruitteelt zou het effect van automatisering wel eens meer invloed kunnen hebben. ‘Die sector is nog zeer arbeidsintensief. Het gebruik van robots die bijvoorbeeld aardbeien kunnen oogsten zou de behoefte aan arbeidskrachten aanzienlijk kunnen verminderen’, licht de CEMA toe.

‘Machines en software die gebruikt worden in de precisielandbouw helpt boeren hun werk en arbeidsomstandigheden te verbeteren’, zegt de CEMA. Ook kunnen volgens de brancheorganisatie de kosten van de boer door precisielandbouw worden verminderd. ‘Daardoor gaan machines en software zeker de agrarische sector vormgeven in de nabije toekomst, maar het gaat te ver om te zeggen dat een boerderij volledig gerund kan worden enkel door machines. Althans, niet op korte termijn.’ (Foto: Robot161)

Gerelateerde artikelen