Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Bieten zaaien én bemesten in de rij

Met een Ixtra fronttank van Kverneland voor de vloeibare stikstof en een Monopill e-drive van hetzelfde merk gaat loonbedrijf Breure dit jaar bieten zaaien en tegelijkertijd rijenbemesting toepassen. Vanochtend werd de machine gedemonstreerd.

Arjan Breure van loonbedrijf Breure in Klaaswaal: “In 1999 hebben we al enige proeven gedaan met het toedienen van vloeibare stikstof bij het bieten zaaien. Zo’n twee jaar geleden vroeg een grote klant van ons naar de mogelijkheden.” Die klant van Breure paste de rijenbemesting al toe in de aardappels en had nu belangstelling voor hetzelfde, maar dan in de bieten.

15 procent besparing

Een dezer dagen begint Breure met het inzaaien van zo’n 30 hectare bieten. De vloeibare stikstof wordt daarbij 7 centimeter naast de zaaivoor geïnjecteerd, iets dieper dan het zaadje. Met die methode zou 15 procent stikstof worden bespaard. De aansturing van de tank is gekoppeld aan de Isomatch Tellus terminal van de zaaimachine.

“Het grootste nadeel aan het systeem”, zo meldt Arjan Breure, “is het bijvullen van de fronttank. Dat kost tijd. De fronttank heeft een capaciteit van ongeveer 1.000 liter, op een hectare gaat zo’n 300 liter stikstof. Dat betekent dat we vaak moeten bijvullen. De boer waar we deze week gaan zaaien heeft een aanhanger met 3.000 liter vloeibare stikstof naast het te zaaien perceel staan. Dat scheelt tijd.” (Foto’s: Herre Bartlema)

18 rijen Kverneland bietenzaaimachine 7 april Breure Kouters rijenbemester Kverneland doserend Breure 7 paril 2015

Gerelateerde artikelen