Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Wereldrecord: Valtra-trekker rijdt 130,165 km/h

Trekkerbouwer Valtra heeft naar eigen zeggen samen met rally-kampioen Juha Kankkunen en bandenfabrikant Nokian een nieuw wereldrecord gezet. Met een splinternieuwe Valtra T234 reed Kankkunen namelijk net iets sneller dan 130 km/h. Zo snel is nog nooit met een trekker gereden.

Trekkerbouwer Valtra heeft samen met rally-kampioen Juha Kankkunen en bandenfabrikant Nokian een nieuw wereldrecord gezet. Met een splinternieuwe Valtra T234 reed Kankkunen namelijk net iets sneller dan 130 km/h. Zo snel is nog nooit met een trekker gereden.

“Dit is de eerste keer dat ik met een trekker zo snel heb gereden en het is ook meteen een wereldrecord. De trekker en de banden hielden zich perfect. Zelfs onder deze uitdagende omstandigheden”, zegt viervoudig wereldkampioen rallyrijden Kankkunen.

Sneeuwbaan

De recordpoging vond plaats op 19 februari op het noodvliegveld van Vuojärvi in het noorden van Finland. En natuurlijk vroor het ook die dag. De totale lengte van de sneeuwbaan was ongeveer 2.300 meter, waarbij de snelheid in het midden van de baan over een lengte van 50 meter werd gemeten. Zowel heen als terug. Precies volgens de eisen van de Guinness World Record  organisatie. De wereldrecord snelheid van 130,165 km/h is dan ook een gemiddelde van de twee gemeten snelheden.

Langer recht stuk

Helemaal vanzelf ging het niet. Een as in de transmissie brak en Kankkunen kon niet zo snel rijden als hij wilde doordat er in het parcours een bocht zat. Om een langer recht stuk te creëren werd dan ook een nieuw stuk van de weg sneeuwvrij gemaakt. Met het gewenste resultaat.

Blokkenpatroon

De Valtra T234 was uitgerust met de eerste winterband voor trekkers, de Nokian Hakkapeliitta TRI (voor 440/80R28 151D  en achter 540/80R38 167D). Deze, in het voorjaar van 2014 geïntroduceerde, banden zijn voorzien van een blokkenpatroon dat er voor moet zorgen dat de band veel grip heeft op gladde oppervlakken.

20150407_Valtra_Nokian_220150407_Valtra_Nokian_3