Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Transport

Vrijstelling T-rijbewijs: max 130 cm breed alleen niet voldoende

Het Reglement Rijbewijzen is op 31 maart 2015 gewijzigd. Voor de vrijstelling van het T-rijbewijs is er een derde eis gekomen naast de eisen dat een motorvoertuig met beperkte snelheid niet breder mag zijn dan 130 cm en dat er geen trekhaak of hefinrichting aan de achterzijde van het voertuig mag zitten.

Voorheen werd verondersteld dat enkel de regels over de breedte en het feit dat zich geen trekhaak of hefinrichting aan de achterzijde van het voertuig bevindt voldoende waren voor een vrijstelling. Maar de eisen zijn aangepast. Concreet betekent de derde eis dat een motorvoertuig met beperkte snelheid (mbbs) moet zijn uitgerust met niet-verwisselbare werktuigen om daarmee direct aan het werk te kunnen gaan. Niet verwisselbaar betekent: niet bevestigd in een hefinrichting voorop of midden onder het motorvoertuig en niet af te koppelen zonder gereedschap.

Dat houdt dus in dat bij het transport van handgereedschappen in de laadbak van een transporter, niet breder dan 130 cm, naar verschillende locaties, de bestuurder van dat mbbs in het bezit zijn van een geldig T-rijbewijs.

De niet verwisselbare werktuigen zijn:

  • een maai-installatie
  • een veeg-installatie,
  • een poepzuiger,
  • een sneeuwruimer,
  • een zout-/zandstrooier,
  • een vloeistoftank voor de opslag van meer dan 100 liter en bedoeld voor onkruidbestrijding
  • een hefmast voor laden en lossen van lading.

Ook uitzondering voor smalle heftruck

In principe valt de smalle heftruck dus niet onder deze vrijstelling, omdat het altijd een soort trekhaak heeft in het contragewicht. Om dit mbbs toch onder de vrijstelling te laten vallen, is in het voornoemde reglement bepaald dat de vrijstelling geldt als met dit smalle mbbs op de openbare weg geen voertuig (wagen of werktuig) wordt voortbewogen.