Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Meeropbrengst met twee soorten zaad op een perceel

Door op een perceel twee verschillende soorten zaaizaad te gebruiken kun je een hogere opbrengst halen. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse zaadproducenten en machinefabrikant Kinze. Het bedrijf bouwde speciaal daarvoor een zaaimachine.

Kinze bezorgde de zaadleveranciers die de proeven uitvoerden een 16-rijige Kinze 4900 Multi-Hybrid Planter. Deze machine kan aan de hand van taakkaarten twee verschillende soorten zaad zaaien. Daarvoor is de machine voorzien van twee zaadtanks en van twee elektrisch aangedreven zaaischijven per zaaielement. De elektrische aandrijving maakt een traploze aandrijving van de zaaischijven mogelijk.

Productiestijging

Een van de zaadleveranciers, Beck, beproeft het systeem al drie jaar. Op de minder productieve delen van het perceel zaaiden ze een maissoort dat beter tegen stress bestand is. Het zorgde voor een 471 kg hogere productie per ha. Op die delen van het perceel waar de opbrengst altijd al hoger was, steeg de opbrengst met een ander soort zaaizaad met 521 kg per ha. Uiteindelijk zorgde het uitzaaien van twee verschillende soorten zaaizaad voor een gemiddelde productiestijging van 496 kg per ha. En dat terwijl 2014 een jaar was waarin er recordopbrengsten mais werden geoogst. In 2013, een gemiddeld groeiseizoen, was de meeropbrengst met het systeem 596 kg per ha.

Meeropbrengst

In sojabonen is het niet anders, zo geeft Kinze aan. Zaadleverancier Pioneer zaaide op goed ontwaterde grond een soort dat minder resistent is tegen het zogenoemde Sudden Death Syndroom (SDS) dan op slecht ontwaterde grond. Deze ziekte zorgt ervoor dat de planten afsterven. Een koude en te natte grond speelt de ziekte in de kaart. Uiteindelijk ging de productie van het perceel met 201 kg per ha omhoog. Dat komt neer op een meeropbrengst van 7,5 tot 77,50 dollar (ongeveer 7 tot 70 euro) per ha.