Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Bedrijven

LMB: lastig goede monteurs te vinden

Landbouwmechanisatiebedrijven vinden het lastig om goede monteurs te vinden. Dat blijkt uit een enquête die het vakblad hield onder 72 landbouwmechanisatiebedrijven.

Bijna de helft van de bedrijven geeft aan dat de moeizame zoektocht naar goed personeel de dienstverlening aan klanten schaadt en de ontwikkeling van het bedrijf frustreert.

Goed opgeleide monteurs kunnen praktisch bij elk landbouwmechanisatiebedrijf aan de slag, zo blijkt uit de enquête. Niet alleen is de concurrentie gering (op bijna 80 procent van de vacatures bij landbouwmechanisatiebedrijven reageren slechts 1 tot 5 kandidaten), ook het aanbod is groot. Ruim 37 procent van de ondervraagde landbouwmechanisatiebedrijven is op dit moment op zoek naar nieuwe krachten in de werkplaats.

Ingetrokken vacatures

De kans dat de landbouwmechanisatiebedrijven ook iemand vinden voor de functie is niet al te groot. Driekwart van de ondernemingen vindt het moeilijk tot erg moeilijk om een geschikte kandidaat te selecteren. Een kwart van de bedrijven heeft het afgelopen jaar zelfs vacatures ingetrokken omdat de sollicitatieprocedure geen geschikte vakkracht heeft opgeleverd. Bij het grootste deel (40%) van de ondervraagde bedrijven staat een vacature 1 tot 3 maanden open.

Geen vergrijzing

Wie verwacht dat monteurs een sterk vergrijsde beroepsgroep is, komt toch wat bedrogen uit. 10 procent van het personeel van de ondervraagde bedrijven is jonger dan 25 jaar, 27 procent van het werkplaatspersoneel is 25 tot 35 jaar. De grootste groep is die van 36 tot 45 jaar: 40 procent. De groep van 46 tot 55 jaar is 18 procent en 5,5 procent van het werkplaatspersoneel is 56 jaar of ouder. 35 procent van de bedrijven heeft vijf of meer monteurs in dienst. Toch is er ook nog een behoorlijke groep eenpitters actief in de landbouw­mechanisatiewereld: bijna 23 procent.