Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Drones

Agco komt met Solo drone

Het Amerikaanse landbouwmachineconcern Agco komt met een eigen drone. De Solo Agco edition.

Het Amerikaanse landbouwmachineconcern Agco komt met een eigen drone. De Solo Agco edition.

Het onbemande vliegtuigje, eigenlijk een helicoptertje met vier rotoren, een zogenoemde quadcopter, kan vliegen tot windsnelheden tot 40 km/h en heeft een maximumsnelheid van 88 km/h. Op een volle batterij zou hij zo’n 20 minuten kunnen vliegen, wat volgens Agco goed is voor het in beeld brengen van 24 hectare. Omdat er in de doos vier batterijen zijn te vinden zou je dus 97 hectare kunnen doen. Met nog een paar reserve batterijen is dat dus nog een beetje meer. “We hebben aan alles gedachte wat een boer nodig heeft om zijn gewas in de gaten te houden en hoe hij bruikbare data kan ophalen voor zijn bedrijf. Zo kan hij de opbrengsten verbeteren”, zegt Jeff Punter. Hij is bij Agco verantwoordelijk voor de inkoop van onderdelen.

Eigen chip

Want Agco maakt de Solo niet zelf. Dat doet 3D Robotics voor het bedrijf. De Solo Agco Edition is dan ook gebaseerd op het Solo platform van die fabrikant. Een consumenten drone die ongeveer 1.000 dollar (920 euro) kost. Zonder camera en stabilisator wel te verstaan. Het grote verschil met andere quadcopters is dat deze machine is voorzien van zijn eigen computerchip. Een in de machine zelf en een in de controller waarmee je het onbemande vliegtuigje kunt besturen. De chips moeten er voor zorgen dat de drone video sneller en beter kan versturen. Een live HD beeld zou zelfs mogelijk zijn. Maar die chip biedt meer mogelijkheden. Hij zou gebruikt kunnen worden voor het onboard maken van berekeningen en analyses. Verder is het vliegmachientje voorzien van de zogenoemde gimbal, die de camera stabiliseert. De motoren zijn verwisselbaar, zodat eventuele upgrades gemaakt kunnen worden in de toekomst.

Twee camera’s

Natuurlijk kun je van te voren een vliegroute uitstippelen, kan de drone automatisch opstijgen en landen en terug komen naar een vaste plaats als de verbinding met de controller wegvalt. De Agco editie van de Solo drone is te voorzien van twee soorten camera’s. Een RGB-camera voor kleurenbeelden en een NIRS camera die de gezondheid van de planten in de gaten houdt. Daarnaast biedt Agco software aan die aan de hand van deze beelden bijvoorbeeld een NDVI kaart maakt. Dat pakket maakt de Agco-edition wel duurder dan de consumenten versie van de drone. Hoeveel precies is nog niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen