Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Knikkend frame op Karat-cultivator van Lemken

Een getrokken cultivator die een bolling in het veld passeert gaat dieper werken. In een dal werkt hij juist ondieper. ContourTrack van Lemken ondervangt dat. Isobus op de trekker is een voorwaarde.

Lemken realiseert ContourTrack door de Karat de mogelijkheid te geven te knikken. Dat knikpunt zit ongeveer midden tussen de steun­wielen aan de voorzijde en de verkruimelrollen aan de achterzijde. Trekt de knikcilinder beide delen iets op, dan gaat de cultivator dieper. Drukt hij beide delen naar beneden, dan komt de cultivator iets omhoog.

Virtuele wendakker

Een volgende fase bij de Karat kan een diepteregeling overdwars zijn. Een volgende fase bij een ploeg kan het afzonderlijk uit het werk halen van de risters zijn. De kopakker en/of een geer komen er dan perfect bij te liggen. De trekkerchauffeur werkt dan met een zogenoemde virtuele wendakker: een denkbeeldige lijn in het veld die de juiste plek aangeeft.

In het oktobernummer van LandbouwMechanisatie is het volledige verhaal over de Lemken Karat te lezen. (Foto: Henk Beunk)