Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Transport

Maximale breedte opbouw naar 2,55 meter

De opbouw op aanhangwagens die voor transportdoeleinden dienen, mogen vanaf 1 januari 2025 niet breder zijn dan 2,55 meter. De maximale breedte over de banden blijft wel drie meter.

De opbouw op aanhangwagens die voor transportdoeleinden dienen, mogen vanaf 1 januari 2025 niet breder zijn dan 2,55 meter. De maximale breedte over de banden blijft wel drie meter. Dat meldt brancheorganisatie Cumela Nederland.

In de Regeling voertuig stond al vast dat de maximale breedte af zou nemen naar 2,60 meter. Deze breedte is nu gelijk getrokken met veel andere EU-landen. De maximale breedte van de opbouw van verwisselbare getrokken machines, zoals grootpakpersen of getrokken aardappelrooiers, blijft wel drie meter.

De nieuwe regel geldt ook voor de aanhangwagens die al in gebruik zijn. Er is dus sprake van een uitfasering van deze wagens. Het is volgens Cumela verstandig om nu al rekening te houden met de nieuwe regelgeving bij de aanschaf van een kipper, gronddumper of silagewagen. Vanaf 2016 mogen nieuwe aanhangwagens die voldoen aan Europese typegoedkeuring al niet breder zijn dan 2,55 meter.

Lengte neemt toe

Vanaf begin 2016 wordt de maximale lengte van combinaties van landbouwvoertuigen vergroot naar 18,75 meter. Momenteel is dit nog 18 meter. Door de regelgeving gelijk te maken zijn er geen belemmeringen voor het internationale verkeer.