Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Maaidorsers

New Holland neemt goedkope maaidorser in productie

Machinebouwer New Holland gaat weer een eenvoudige maaidorser bouwen. Niet in het Belgische Zedelgem, maar in Pune, India. De machine is bestemd voor de Indiase markt.

Machinebouwer New Holland gaat weer een eenvoudige maaidorser bouwen. Niet in het Belgische Zedelgem, maar in India. De machine is bestemd voor de Indiase markt. De goedkope maaidorser is in de verte gebaseerd op dezelfde dorstechniek als die in de eerste Claeys MZ-maaidorser uit 1952 is te vinden. Had die een 65 pk benzinemotor en een maaibord van 2,5 meter, de nieuwe maaidorser heeft modernere techniek aan boord. Zo is zowel de motor als ook het maaibord groter. Eerdere berichten dat de maaidorser een technische kopie is van de MZ uit 1952 of de latere M73 en M103 blijken niet te kloppen. De machine is wel in het Belgische Zedelgem ontworpen en wordt uiteindelijk in India gebouwd. Bij de start van de productie komt deel van de onderdelen uit India. In de loop der tijd zal het zwaartepunt verder verschuiven naar ter plaatse aangekochte en geproduceerde onderdelen.

Mogelijk ook naar China

CNH Industrial, het moederbedrijf van New Holland, lanceerde in 2014 de plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek in de Indiase plaats Pune. De fabriek zou een oppervlakte van 40.000 vierkante meter moeten krijgen. Tot alle projecten, waaronder ook deze eenvoudige maaidorser valt, door het management van CNH zijn goedgekeurd, ligt de ontwikkeling van het bedrijfsterrein echter stil. Ondertussen bouwt CNH wel in een andere gehuurde locatie in India balenpersen en oogstmachines voor suikerriet. Wordt de machine een succes dan is niet uitgesloten dat CNH de eenvoudige maaidorser ook in het Chinese Harbin gaat bouwen. Die plannen zijn er nu echter nog niet. Update 18-2: Bericht is aangepast. De bron binnen CNH blijkt informatie niet correct te hebben weergegeven. Zo is de nieuwe, goedkope maaidorser die in India wordt gebouwd geen kopie van de oude MZ, M73 of M103 – zoals we eerder meldden, maar een nieuw ontwikkelde machine, die dorstechniek gebruikt die in de verte op die machines is gebaseerd.

Gerelateerde artikelen