Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Maaidorsers

Fendt C-maaidorser getest door Top Agrar

Top Agrar testte afgelopen seizoen de nieuwe Fendt C-maaidorser. De vernieuwde C-serie kreeg een nieuwe cabine en een bedieningsconcept dat meer overeenkomt met dat van Fendt-trekkers. Technisch is de machine gelijk aan de Massey Ferguson Beta 7360.

De testmachine was uitgerust met een 5,5 meter breed PowerFlow-maaibord. Bij maaibord is de afstand tussen mes en invoervijzel opgeplust tot 1,14 meter en wordt het gewas met een bandje naar de invoer­vijzel getransporteerd. En dat betaalt zich uit in een circa 10 procent hogere capaciteit in koolzaad, rogge en gelegerde graangewassen. Ondanks de hogere slijtage en onderhoudskosten, heb je volgens Top Agrar de meerkosten van het PowerFlow-maaibord bij 200 hectare per jaar in vier jaar terugverdiend.

De ventilator en zeefkasten leveren onder alle omstandigheden prima werk. Datzelfde geldt voor de Agco-motor met een vermogen van 265 kW (306 pk, inclusief boost). Top Agrar meldt (zonder hakselen) een verbruik­ van 14,4 liter per hectare (1,73 l/ha in gerst en 1,52 l/ha in tarwe). De testmachine komt inclusief maaibord op circa 300.000 euro. Daarmee doet Fendt meteen­ mee met fabrikanten die al jaren met succes maaidorsers op de markt brengen.