Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Lemken gaat zaaien met Deltarow

Lemken zet dit jaar een voorserie in van haar nieuwe Azurit precisiezaaimachine. De nieuwkomer heeft als kenmerkende eigenschap het Deltarow-zaaiprincipe.

Lemken zet dit jaar een voorserie in van haar nieuwe Azurit precisiezaaimachine. De nieuwkomer heeft als kenmerkende eigenschap het Deltarow-zaaiprincipe.

Lemken liet het op de Agritechnica van 2013 als weten dat ze met een iegen precisiezaaimachine zou komen. Nu is het dan (bijna) zover. Op haar persbijeenkomst in Hongarije was een voorserie-Azurit 9 actief. Die kan werken tot een snelheid van 15 km/h en kan koolzad, mais, soja en zonnebloemen zaaien.

Twee rijen dicht bij elkaar

Het Deltarow zaai-element legt het zaad niet in één rij af, maar in twee, met een onderlinge afstand van 12,5 cm tussen de rijen. Lemken claimt met deze aanpak 70% meer ‘leefruimte’ voor elk zaadje. Dat beschikt daardoor over meer voedingsstoffen en water. De kunstmest komt midden tussen beide rijen. Omdat de afstand tussen de rijen bij mais nu geen 75 cm is, maar slechts 62,5 cm, kan de chauffeur elektronisch een ruimer rijspoor voor de spuitmachine creëren. Hij schakelt dan vanaf de trekker van twee naast elkaar liggende elementen de binnenste rijen uit. De rij-afstand op die plek wordt dan 87,5 cm. De zaaihoeveelheid van het element wordt automatisch verdubbeld.

Gerelateerde artikelen