Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Veel Duitse akkerbouwers hebben nog een ploeg

Ondanks de toenemende belangstelling voor niet-kerende grondbewerking, heeft negen van de tien Duitse akkerbouwers nog een ploeg. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Duitse landbouworganisatie DLG.

De belangrijkste merken bij onze oosterburen zijn Lemken met een marktaandeel van 37,1 procent, Kverneland (14,1 procent) en Rabe (13,3 procent). Van de 270 Duitse akkerbouwers die DLG ondervroeg, hebben er maar twee een heel grote ploeg met tien of meer scharen. De gemiddelde werkbreedte van de ploeg bedraagt in Duitsland 2 meter.

De Duitse boeren zetten hun ploeg lang niet elk jaar meer op hetzelfde perceel in. Volgens DLG wordt de ploeg daarentegen heel doelgericht gebruikt, soms maar eens in de paar jaar op hetzelfde perceel. De taak van de ploeg als middel om het onkruid te bestrijden is veelal overgenomen door andere grondbewerkings¬machines zoals cultivatoren en schijveneggen, aldus DLG.

Boeren geven aan behoefte te hebben aan grondbewerkingsmachines met een prima arbeidskwaliteit die zij eenvoudig – het liefst vanaf de trekker – kunnen afstellen.