Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Veldspuiten

Britse boer wil spuitmachine uit eigen land

Ondanks de concurrentie van kwalitatief goede spuit­machines uit continentaal Europa, willen veel Britse akkerbouwers en loonwerkers liever een zelfrijdende spuitmachine die in Groot-Brittannië is gebouwd. Farmers Weekly toont een overzicht van maar liefst elf Britse fabrikanten.

Waarop het chauvinisme van de Britse akkerbouwers en loon­werkers precies gebaseerd is, wordt in het overzichtsartikel niet duidelijk. Wel valt op dat een groot aantal Britse fabrikanten zelfrijders op de markt brengt met een laag eigen gewicht. Zo weegt het zwaarste model van Alanco met een tank van 3.000 liter, een boom van 24 meter en een motor die 126 kW (173 pk) levert, slechts 4,6 ton.

Knight Fastrac Forward Control

Bijzonder is ook de Knight Fastrac Forward Control. Deze zelfrijder is gebaseerd op een JCB Fastrac 4000-trekker en is daarmee de eerste zelf­rijdende spuit met een mechanische traploze versnellingsbak. De Knight Fastrac Forward Control heeft een tank van 4.000 liter  en kan geleverd worden op 380/95R46 of 710/60R38-banden.De meeste fabrikanten leveren hun zelfrijders met een hydrostatische aandrijving, al zijn er ook een paar met een – al dan niet automatisch schakelende – powershiftbak.

Met maar liefst negen zelfrijdende modellen, heeft de firma Househam Sprayers het meest uitgebreide pakket zelfrijders. De fabrikant levert een licht model met een tank van 3.000 liter, maar ook de Air Ride met een tank van maximaal 6.000 liter.

Amper bekend

Opvallend is dat de meeste Britse spuitfabrikanten in continentaal Europa amper bekendheid genieten. Hoewel, de mechanisch aangedreven Kelland wordt sinds eind vorig jaar naar Nederland gehaald door Pool Agri in Vroomshoop. En Bram Wijnen in Reusel importeert de Lite-Trac-werktuigendrager, de machine die met een tank en een 48 meter brede spuitboom kan worden uitgerust.