Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Nieuwe Hubert ploeg in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft weer een ploegenmerk: de Hubert. Farmers Weekly probeerde de zevenschaar, waarmee de Britse akkerbouwer zowel in de voor als bovenover kan ploegen.

Groot-Brittannië heeft weer een ploegenmerk: de Hubert. Farmers Weekly probeerde de zevenschaar, waarmee de Britse akkerbouwer zowel in de voor als bovenover kan ploegen.

De naam Hubert is nieuw, maar het ontwerp en de slijtdelen van de zevenscharige Hubert AH 2145 zijn nagenoeg identiek aan de ploegen van het Britse merk Dowdeswell. Dit merk – dat tien jaar geleden nog een marktaandeel van 40 procent had in Groot-Brittannië en werk bood aan 300 medewerkers – ging in de zomer van 2015 failliet. Dowdeswell had sterk te lijden onder het sterke pond – ploegen uit continentaal Europa konden eenvoudig concurreren op de Britse markt. Daarnaast deden steeds meer Britse boeren de ploeg in de ban.

Prijslijst

De Hubert AH 2145 is een zevenscharige ploeg waarmee je zowel in de voor als bovenover kunt ploegen. De voorscharen kun je verstel­len met een gat-en-pensysteem, de afstand tussen de scharen is 91 cm en de afstand tussen schaarpunt en ploegboom is 76 cm. De schaarbreedte kan variëren tussen 12 en 18 inch (30,5 en 45,7 cm). De zevenschaar weegt net geen 2,5 ton en staat in de prijslijst voor 24.000 pond (26.500 euro).

Breedteafstelling

Farmers Weekly is goed te spreken over het basisgevoel van de ploeg. Minder tevreden is het vakblad over de breedteafstelling van de voorste schaar: die verloopt nogal makkelijk. Ook vinden de testers het jammer dat variabele snijbreedte handmatig moet worden ingesteld. Het maakt het lastig om de voor op bonte percelen­ recht te houden.