Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Beurs

Agromek 2016: 6Trax van AgroIntelli

Met de 6Trax van het Deense AgroIntelli kan een wagen achter de trekker in hondengang rijden. De Denen presenteren de noviteit deze week op Agromek in hun thuisland. Groot voordeel van de 6Trax is volgens initiatiefnemer Ole Green de vermindering van bodemverdichting.

Het idee ontstond bij de vader van Ole Green, CEO van AgroIntelli, in de schuur. “Hij had een heel oude vierwielige wagen die lang geleden in botsing is gekomen met een trekker. De achterwielen liepen daardoor niet helemaal meer in hetzelfde spoor als de voorwielen. Toen is bij mij het idee ontstaan om iets te verzinnen waardoor een wagen altijd in hondengang zou kunnen lopen.”

Zes sporen

Met de 6Trax wordt de bodem minder belast, omdat de wagen niet in dezelfde sporen als de trekker rijdt. Met de 6Trax rijdt de combinatie in zes sporen. De dissel van de wagen kan knikken. Daardoor loopt de eerste as links van de trekker, de laatste as loopt rechts.

6trax_resize

Draaicirkel

“Als er van het land de weg op wordt gereden, worden de wielen hydraulisch weer in de normale stand gezet. Het aantal sporen wordt weer twee”, legt Green uit. “Je kunt het draaien tijdens wegtransport vergelijken met een vrachtwagen. Doordat de achteras mee kan draaien is je draaicirkel een stuk kleiner.”  De noviteit van AgroIntelli, nog niet fysiek op de beurs aanwezig, krijgt twee sterren van de jury.

6Trax2

Gerelateerde artikelen