Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Dubex komt met eigen Släpduk-systeem

Spuitmachinefabrikant Dubex uit Stadskanaal (Gr) heeft een eigen Släpduk-driftbeperkingstechniek ontwikkeld voor zijn spuitmachines. Wave, zoals de techniek heet, is vooralsnog alleen toepasbaar op spuitbomen tot 36 meter van de fabrikant.

Spuitmachinefabrikant Dubex uit Stadskanaal (Gr) heeft een eigen Släpduk-driftbeperkingstechniek ontwikkeld voor zijn spuitmachines. Wave, zoals het sleepbord noemt, is vooralsnog alleen toepasbaar op spuitbomen tot 36 meter.

Het werkingsprincipe van Wave is hetzelfde als dat van Wingsprayer, de fabrikant die al enige jaren een soortgelijk systeem op de markt brengt voor spuitmachines van verschillende merken (ook voor Dubex). “Beide systemen zijn een doorontwikkeling van de Släpduk-techniek van rond de eeuwwisseling”, erkent Willem Eriks van Dubex. “De luchtafsluitbare doppen zitten op 25 cm afstand van elkaar en een bord opent het gewas, waardoor de druppels dieper in het gewas doordringen.”

Belangrijkste voordelen zijn dat je met een fijne druppel kunt spuiten en dat je altijd in de luwte van het bord spuit, vertelt Eriks. Daardoor kun je ook spuiten met bij windsnelheden waarbij je normaal niet meer zou spuiten. Een ander groot voordeel is dat je veel minder water nodig hebt en dus neemt de capaciteit flink toe.

Bredere bomen

Dubex test dit jaar Wave op 36 meter brede spuitbomen die in drie delen opvouwen, vertelt Eriks. Gaat dat goed, dan zouden we de techniek ook op een 39 meter brede boom kunnen bouwen.” Op bredere bomen van de fabrikant gaat het niet lukken, omdat die op een andere wijze worden opvouwen. De Wave-borden zouden dan in de knel komen.

De precieze prijs van Wave is nog niet bekend, maar Eriks schat dat het uitkomt op 400 euro per meter spuitboom, ofwel een kleine 15.000 euro voor een boom van 36 meter. Daarmee is de Wave goedkoper dan de Wingsprayer.

Gerelateerde artikelen