Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Windcorrectie op Amazone-strooiers

De Duitse machinefabrikant Amazone kan vanaf volgend jaar windcorrectie leveren op de gedragen ZA-TS en en getrokken ZG-TS-kunstmeststrooiers. WindControl, zoals de optie heet, maakt gebruik van ArgusTwin, de strooicontrole die de fabrikant eerder al introduceerde en van de informatie van een windsensor.

ArgusTwin houdt met 14 radarsensoren op elke strooischijf het strooibeeld voortdurend in de gaten. Constateert de machine een afwijking door een straffe zijwind van bijvoorbeeld links dan wordt het schijventoerental links opgevoerd en dat van de rechterschijf verlaagd. Gevolg is dat het strooibeeld weer recht achter de trekker terechtkomt.

Overigens is het niet alleen het radarsysteem dat het strooibeeld controleert en vervolgens het toerental van de strooischijven bijstelt. Kiest de koper voor WindControl dan krijgt hij ook een hoogfrequentie windsensor op zijn machine gemonteerd. Deze sensor registreert niet alleen de windkracht, maar ook de windrichting.

Kustregio’s

Amazone heeft de machine ontwikkeld voor onder meer de kustregio’s, waar wind altijd een rol van betekenis speelt. Toch betekent het niet dat je met de optie ook met een heel harde wind kunt strooien. Wordt het wat al te bont, dan krijgt de chauffeur een waarschuwing dat hij maar beter naar huis kan gaan.

Gerelateerde artikelen