Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Veldspuiten

Interessante opties op Amazone-boom

De Duitse machinefabrikant Amazone heeft een paar interessante opties ontwikkeld voor de Super-L2-spuitbomen op de getrokken UX-spuitmachine. ContourControl houdt de boom op een juiste hoogte boven het gewas, SwingStop beperkt het zwiepen. Daarnaast heeft de fabrikant oplossing voor een lage dosering in de buitenbocht en een overdosering in de binnenbocht: SwingStop Pro.De getrokken spuitmachine van Amazone gaat al even mee. Maar gedateerd is de machine niet en met een aangepaste vormgeving van de beplating en een vereenvoudigde bediening, kan de machine er weer even tegen. Behalve wat boomlengte betreft dan. Want Amazone levert de boom met een maximale breedte van 40 meter, terwijl Nederlandse telers liever bredere bomen zien.

Boomlengte

Er wordt aan een grotere boomlengte gewerkt, belooft Amazone-importeur Kamps de Wild, maar voorlopig moeten de telers zich tevreden stellen met een paar fraaie opties op de spuitbomen.ContourControl heeft zes sensoren (drie per boomdeel) die voortdurend de hoogte van de spuitboom ten opzichte van het gewas in de gaten houden. Zit de boom te hoog of te laag boven het gewas dan daalt of stijgt de boom aan het uiteinde of in het midden onmiddellijk. De machine tilt de bomen niet alleen op in een V-vorm, maar kan ze ook in een dakvorm laten afhangen.

Zwiepen

Horizontale boombewegingen, ofwel het zwiepen, tackelt Amazone met de optie SwingStop. Sensoren in de boom registreren horizontale boombewegingen en corrigeren dit hydraulisch. Tijdens een proefrondje leek de techniek heel goed te werken.Nog innovatiever is SwingStop Pro, dat Amazone samen met het Nederlandse bedrijf Rometron uit Steenderen heeft ontwikkeld. Deze techniek voorkomt in bochten dat de binnenbocht overgedoseerd wordt en de buitenbocht te weinig middel of vloeibare kunstmest krijgt toegediend. Dit doet Amazone met behulp van de pulserende doppen van Remetron die Amazone ook gebruikt de plaatsspecifieke onkruidbestrijdingstechniek AmaSpot.

Gerelateerde artikelen