Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Fendt doopt Mars robot om tot Xaver

Trekkerbouwer Fendt werkte samen met de hogeschool van Ulm de afgelopen anderhalf jaar aan het Mars-project. Een zwerm robots die samen mais zaaien. De robot heeft nu een nieuwe naam gekregen: Xaver.

Al tijdens de persbijeenkomst, die begin september plaatsvond, werd duidelijk dat het Mars-project die naam zou verliezen. Martin Richenhagen, de baas van Fendt-moeder Agco, stelde voor om de naam te veranderen in Xaver. En dat gaat nu ook gebeuren. Die naam koos Richenhagen niet voor niets. Xaver is niet alleen een typische Beierse naam, het is ook de naam van een van de oprichters van Fendt. In de jaren dertig van de vorige eeuw richten de broers Herman en Xaver Fendt immers machinefabriek Xaver Fendt & Co op.

Interesse

Een zwerm Xaver robots bestaat uit zes tot twaalf machines, die gezamenlijk een hectare per uur kunnen inzaaien. Iedere robot praat continu de centrale computer. Valt een robot uit, dan wordt zijn plaats automatisch door de anderen ingenomen. Nu al  is er interesse voor de machines uit Duitsland, Australië, Groot-Brittannië, Zwitserland, Afrika en Nederland. De eerste machines moeten volgend jaar zaaien.

Gerelateerde artikelen