Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Agritechnica 2017: Arbos heeft nu ook een getrokken spuit

De Chinese fabrikant Arbos toont op Agritechnica een prototype van een getrokken spuit. De Blaster 4000 krijgt over een paar jaar gezelschap van een zelfrijdend model, belooft het concern.

Arbos, die een paar jaar geleden de Italiaanse zaaimachinefabrikant Mater Mac en de Italiaanse trekkerbouwer Goldoni overnam, bouwt inmiddels  in Italië gedragen spuitmachines. De Blaster 4000 is een eerste prototype van een getrokken machine. Arbos wil de machine in 2019, uiterlijk 2020 op de markt brengen. De Blaster 4000 heeft een tank van 4.000 liter, een schoonwatertank van 400 liter en aluminium spuitbomen van 36 meter breed.

Meest opmerkelijk van de spuit is de sturing. De machine heeft geen fuseebesturing en geen dissselbesturing. Nee, vlak voor de as van de spuit zit een knikpunt, zodat de achteras en de spuitbomen knikken ten opzichte van het frame en de dissel. Het gevolg is volgens de zegsman een uniek kortdraaiend spoorvolgend systeem, waarbij het niet uitmaakt of de spuit op een spoorbreedte van 1,50 of maximaal 2,40 meter staat.

Vering

Bijzonder is verder de vering van de as. Of beter gezegd de wielen. Want de wielen worden onafhankelijk hydraulisch geveerd. Voor het seriemodel wil de Arbos-ingenieur snel om tafel met mannen van Topcon om automatische vlakstelling van de machine te bewerkstelligen. Want een stabiele machine is hét uitgangspunt voor een stabiele spuitboom.

Arbos heeft op het prototype gekozen voor een spuitboom met stalen- en aluminium-onderdelen. Daarbij zijn de aluminiumdelen met bouten aan de stalen onderdelen gemonteerd.

Gerelateerde artikelen