Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Agritechnica 2017: Eenvoudige korstenbreker

Agrideals toont op Agritechnica een machine waarmee je in het voorjaar eenvoudig de korst kunt breken. Volgens de producent is zijn vinding een goed alternatief voor beregenen.

Agrideals toont op Agritechnica een machine waarmee je in het voorjaar eenvoudig de korst kunt breken. Volgens de producent is de vinding een goed alternatief voor beregenen.

De kluitenbreker is eigenlijk niet meer dan een soort kruiwagenwiel (zonder band), waarvan de zijkanten in de korst zakken en die breken. De wielen zijn gemonteerd aan elementen die op hun beurt weer aan een frame hangen. De elementen zijn met stalen gewichten te verzwaren tot 18 of zelfs 36 kg per element.

Spijlen

In nog niet kiemende gewassen of voor het zaaien op bezakte bedden, zoals bij witlofpennen of wortelen, kun je de wielen eenvoudig voorzien van een spijlen dwars op de gewasrij. De grond wordt dan wat intensiever bewerkt, zodat de korstenbreker een ideaal zaaibed creëert.

Een 6 meter brede machine met 12 elementen kost circa 10.000 euro. De elementen zijn eenvoudig om andere rijafstanden te zetten.