Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Case IH bestuurt werktuigen met bodemsensor

Case IH heeft in samenwerking met het Oostenrijkse Geoprospectors een bodemsensor ontwikkeld waarmee real-time de dieptegeleiding van de grondbewerking geregeld wordt. Daarvoor is een sensor in de voorkant van de trekker nodig.

Case IH presenteerde op Agritechnica 2015 al de Topsoil Mapper. Dat is de naam van de bodemsensor die nu wordt ingezet in de real-time aansturing van de grondbewerkingmachine. De data die de sensor verzameld worden door de computer in de trekker omgezet in besturingscommando’s en vervolgens via isobus naar de taakcomputer van de machine gestuurd. Op die manier kan de grondbewerking worden afgestemd op de actuele bodem- en weersomstandigheden. De gps-positie wordt gebruikt om de sensorlezing in kaart te brengen.

Geen kalibratie

Naast de sensor levert Case IH ook het pakket dat voorzien is van een isobus-taakcomputer met werktuigbediening. Die kan achteraf gemonteerd worden voor alle hydraulische werktuigen voor grondbewerking. De Topsoil Mapper kan worden besteld in sensoronderdelen of als een oplossing voor frontgewichten. De laatste optie is volgens de makers met name interessant als de hefinrichting aan de voorkant een contragewicht vereist voor grondbewerking. Voordeel van het systeem is dat het min of meer click-and-go is. Er is geen kalibratie nodig. Zodra de sensor op de voorste isobus connector is aangesloten en de taakcomputer voor grondbewerking op de achterste connector, kunnen de werkzaamheden meteen worden uitgevoerd.