Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Schijveneggen met verschillende schijfdiameters getest

Hoe groot moeten de schijven zijn van een schijveneg? Het Duitse vakblad Top Agrar testte drie Lemken-schijveneggen met verschillende schijfdiameters bij drie verschillende bewerkingen.

De machines werden gedurende vorig jaar ingezet voor het inwerken van een groenbemester, de bewerking van de graanstoppel en van een korrelmaisstoppel.

Voor de test had Lemken drie machines beschikbaar gesteld: de Heliodor 9/600 KA (510 mm schijven, 6,0 meter werbreedte), de Rubin 9/500 KA (620 mm schijven, 5,0 meter werkbreedte) en de Rubin 12/400 KA (736 mm schijven, 4,0 meter werkbreedte). Om de machines te trekken was er een 172 kW (235 pk) sterke Claas Axion 830 beschikbaar. Omdat grotere schijven dieper kunnen werken vraagt een grote schijf ook meer trekkracht. Om die reden werd er gekozen voor machines met verschillende werkbreedtes.

Middelgrote schijf veelzijdigst

Dan de resultaten. De Heliodor leidt tot het laagste brandstofverbruik en de hoogste capaciteit. De aanschafkosten zijn het laagst en de eg kan als enige worden ingezet voor zaaibedbereiding. De machine heeft daarentegen moeite met het inwerken van de groenbemester naarmate de gewasdichtheid hoger wordt. Ook met de maïsstoppel hebben de 51 cm schijven moeite.

De Rubin 9 heeft minder moeite met de maïsstoppel en verkleint de plantenresten van de groenbemester beter. Je kunt de machine voor bijna elke toepassing gebruiken. Werkt goed van ondiepe tot aan middeldiepe grondbewerking (maximaal 15 cm).

De Rubin 12 is de zwaarste machine en is ook de duurste. Ook vraagt de machine veel vermogen. De capaciteit is het laagst van de geteste machines. De machine verkleint de groenbemesters het beste. De machine kan tot 20 cm diep werken. Wie kiest voor de grootste schijven kan de machine gebruiken als hoofdgrondbewerking. (Top Agrar)

Gerelateerde artikelen