Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Grondbewerking

Stoppelhark ook in Duitsland populair

De stoppelhark zie je veel op akkers in Noord-Amerika, maar ook in Duitsland rukt de stoppelhark op, is redacteuren van Profi opgevallen. Ze sprak met Carsten Comberg, een Duitse stoppelhark-gebruikers.

Eenvoudig, goedkoop en veel capaciteit, zo vat Profi de eigenschappen van de stoppelhark samen. De capaciteit komt door de hoge rijsnelheid (tot 20 km/h). Die rijsnelheid is nodig voor een goede werking van de hark en de hoge capaciteit is nodig om de regen voor te blijven. Stoppelharken verwerken nat stro namelijk minder goed. Carsten Comberg uit Mettmann heeft een negen meter brede Wallner-stoppelhark. Hij bewerkt de stoppels voor het eerst als de eerste zaden net kiemen met bijna vlakliggende tanden en bij de volgende bewerkingen met de tanden haaks op de bodem. Afhankelijk van de onkruiddruk voert hij twee tot vier bewerkingen uit met de hark waardoor hij tegenwoordig geen glyfosaat meer gebruikt.

Comberg denkt niet dat het gebruik van de hark goedkoper is dan glyfosaat, maar de bodem en het gewas zijn wel gezonder. Bovendien gebruikt hij ook geen muizen- en slakkenkorrels meer. Nadeel van de stoppehark vindt hij dat de machine geen oppervlakkige verdichting en sporen losmaakt. Na een jaar monteerde Comberg ‘Harrow Scratchers’ onder een deel van de tanden. Sindsdien hoopt zich geen stro meer op onder de hark.