H-Wodka wil met het aanvragen van het octrooi de concurrentie aangaan met de trekker-werktuig combinaties. De machines hebben elk een eigen aandrijving en autonome apparatuur (sensoren, gps). De stichting vindt het vooralsnog te duur om elke machine van een eigen krachtbron te voorzien, dus denken de akkerbouwers uit de stichting meer in de richting van een uitwisselbare krachtbron voor meerdere machines. Dit kan een brandstofcel zijn, maar ook een batterij.
(tekst gaat verder onder de foto)
Een autonome grondbewerkingsmachine: de ruggenfrees.
De robot volgens H-Wodka: “De autonome grondbewerkingsmachine van H-Wodka is vergelijkbaar met een mestrobot. Er wordt één taak uitgevoerd binnen een afgebakende omgeving (perceel), onder homogene omstandigheden (kaal land), met een lage snelheid (< 5 km/h) en onder toezicht (iemand die op hetzelfde perceel bezig is).”
Lely
Het idee van een autonome grondbewerkingsmachine is niet nieuw. Al in 2002 vroeg Lely Industies uit Maassluis (ZH) octrooi aan voor een autonome rotorkopeg. De machine is voorzien van een eigen krachtbron en heeft wielaandrijving om zicht voort te bewegen. De machine zelf is nooit gebouwd.