Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Zaaitechniek

Zocon Greenseeder zaait vanggewas

Machinefabrikant Zocon komt met een machine om op zand- en lössgronden een vanggewas tussen de mais door te zaaien. De fabrikant noemt de machine Greenseerder.

Op zand- en lössgronden is het verplicht om voor 1 oktober een vanggewas te zaaien. Omdat dan nog lang niet alle mais is gehakseld (met uitzondering van het droge 2018)moet het vanggewas tussen de mais door wordt gezaaid. Om die reden schieten de machines die dat kunnen nu als paddenstoelen uit de grond. Zo ook de Zocon Greenseeder.

De fabrikant ontwikkelde de Greenseeder in samenspraak met een aantal loonwerkers die aangaven dat de machine vooral snel, breed en goedkoop moet zijn. De machine heeft een opklapbaar frame met een bodemvrijheid van 85 cm waardoor gemakkelijk tussen jonge mais door gezaaid kan worden. Aan het frame zijn wiedeg-elementen gemonteerd met daarboven een element van de zaaimachine. Zonder zaaimachine zou de machine ook ingezet kunnen worden voor mechanische onkruidbestrijding in de mais. De tanden van de 10 mm dikke wiedeg-tanden zijn in vijf standen instelbaar. De transportbreedte blijft beperkt tot 240 cm. Ganzenvoeten voor onkruidbestrijding zijn optioneel.

Prijs

De prijs voor een Greenseeder met 11 elementen (werkbreedte 7,50 tot 8,25 m) is 8.950 euro. Een smallere versie met 7 en 9 elementen kosten respectievelijk 7.400 en 8.175 euro. Voor de pneumatische zaaimachine met 300 liter zaadtank en zaaicomputer komt daar nog eens 3.075 euro bij. Optioneel is de machine aan te sturen d.m.v. gps: 1.375 euro.

Gerelateerde artikelen