Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Beurs

Hak IWeeder schoffelt elektrisch

Schoffelmachinefabrikant Hak komt met de I-Weeder. Een roterende schoffel die niet hydraulisch maar elektrisch wordt aangedreven.

Om de machine van stroom te voorzien, hangt in de hef van de trekker een generator. Per schoffel-element, en dus per rij, is 1,5 kW nodig. Het ontbreken van de hydrauliek maakt de machine licht. Een camera gekoppeld aan de computer op de trekker herkent 13 planten per seconde en stuurt  de schoffel vervolgens om de plant. Iedere anderhalve meter wordt een camera aan de machine gemonteerd. In de trekkercabine hangt een touchscreen waarop je de planten kunt zien en instellingen kunt veranderen.

Twee modi

Schoffelen kan op twee manieren. Snel, waarbij de schoffel veelal tussen de rijen werkt en heel even in de rij is. Dat is dus niet heel erg nauwkeurig. Het kan echter ook nauwkeurg,  waarbij de schoffel op zeer korte afstand langs de plant draait en dus ook het meeste onkruid in de rij onkruid verwijdert. Een 3 meter brede machine kost 59.000 euro. Voor een zes meter brede versie moet je bijna 100.000 euro neertellen.

Gerelateerde artikelen