Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Zigzag-schijf doet wat fabrikant Väderstad belooft

Met de CrossCutter-schijf van Väderstad kun je de bodem heel oppervlakkig, maar toch intensief bewerken. Naarmate de werkdiepte toeneemt, worden de verschillen met een schijveneg met traditionele schijven kleiner.

Al twintig jaar brengt de Zweedse fabrikant Väderstad de Carrier-schijveneg op de markt met traditionele 45 cm grote conische schijven. Die machine levert prima werk, maar wil je percelen met veel duist of een koolzaadstoppel ondieper bewerken dan circa 4 cm, dan valt het resultaat vaak tegen. Om die reden bracht Väderstad een paar jaar geleden de CrossCutter-disc op de markt. Profi bekeek of je daarmee inderdaad ondieper kunt werken, zoals de fabrikant belooft.

De Crosscutter-Disc is een soort zigzagschijf die bij elke omwenteling 10 keer van richting wisselt. Door die richtingswisselingen bewerkt de schijf de grond veel intensiever dan een traditionele schijf, concludeert Profi. Het vakblad testte de nieuwe schijf op een 5 meter brede Väderstad Carrier-schijveneg en vergeleek het resultaat met dat van eenzelfde machine met traditionele schijven.

Ondiep

Vooral als je ondiep werkt, levert de CrossCutter-schijf beter werk dan een traditionele schijf, aldus het vakblad. De CrossCutter-schijf bewerkt de grond intensief over de hele werkbreedte van de schijf en legt de grond ook heel vlak weg. Wel is het zo dat naarmate je de machine dieper afstelt de verschillen afnemen. Bij een werkdiepte van 8 cm waren er eigenlijk geen verschillen meer te zien. Ook wat brandstofverbruik betreft werden geen verschillen waargenomen.

En dus is de extra investering in CrossCutter-schijven alleen zinvol als je regelmatig ondiep wilt werken. De schijf is met bijna 60 euro (exclusief btw) behoorlijk duurder dan een traditionele schijf (39 euro). Op een Carrier met een werkbreedte van 5 meter betekent dat een meerprijs van 840 euro, exclusief btw. (Profi)

Gerelateerde artikelen