Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Snel mais zaaien vereist downforce

Kun je met de nieuwste high-speed-zaaimachines goed werk leveren? Ja, luidt het antwoord na twee seizoenen in het Farm Journal Testprogramma.

De één na de andere fabrikant kwam de afgelopen jaren met een precisiezaaimachine op de markt waarmee je met gemak 16 km/h zou kunnen werken, twee keer zo snel als met de traditionele maiszaaimachines. Grote vraag is natuurlijk: kun je met het restulaat thuiskomen? Ja, luidt het korte antwoord van Ken Ferrie, landbouwkundige bij Farm Journal die nauw bij de proeven betrokken was. “Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat je voldoende druk op de elementen kunt zetten. Bij te weinig downforce komen de zaden te ondiep in de grond te liggen. Heb je dan te maken met droogte, dan krijg je een onregelmatige gewasstand.”

Ferrie waarschuwt evenwel ook voor te veel downforce op de zaai-elementen. Dat zorgt voor een verdichting van de zaaivoor, waardoor de wortels van de plant niet meer naar beneden willen groeien, maar horizontaal.

Om bij een snelheid van 16 km/h 99 procent van de zaai-elementen op de juiste diepte te zaaien, was een druk nodig van 77,1 kg (170 lb). (Farm Journal)

Gerelateerde artikelen